DUO en de Dag van de Architectuur

LET OP: deze site wordt niet meer onderhouden. Lees deze blogpost nu op: https://www.jodoc.nl/

.

Gisteren, zaterdag 21 juni 2014, was het de Dag van de Architectuur. Met traditiegetrouw de verkiezing van het mooiste gebouw van het jaar (2014) en een dagprogramma met verschillende activiteiten.

Het Groningse publiek en een vakjury konden kiezen uit 14 geselecteerde bouwprojecten die het afgelopen jaar gereed kwamen. Het komt niet altijd voor dat publiek en vakjury tot een eensluidend oordeel komen. Deze keer wel: de winnaar is de nieuwe sociëteit van studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt. Het oude studentenbolwerk pal ernaast wordt in rap tempo door de sloopmachines tot puin vermalen. Het nieuwe pand, een ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond, oogt tegelijk modern en klassiek. Veel en hoge ramen, veelkleurige baksteen en een sierlijke, uitgesneden olifantendecoratie (het Vindicatsymbool) op de sokkelplaten onderaan de gevel.

Foto’s

sociëteit Vindicat, nieuw en oud nieuwe sociëteit Vindicat nieuwe sociëteit Vindicat
sociëteit Vindicat, nieuw en oud, WKvoetbal stand op Grote Markt sociëteit Vindicat, olifantenmotief op gevelsteen  sloop oude sociëteit Vindicat

Toch ging mijn voorkeur uit naar een andere genomineerde: het DUO-park en Sterrebos Paviljoen. Aan de voet van het DUO-gebouw werd de afgelopen maanden een klein, maar prachtig parkje opgeleverd. In feite is het een daktuin – met 25.000 m2 één van de grootste in Nederland -, bovenop een ondergrondse parkeergarage. Aan de rand van het park, langs de Helperzoom, verrees een multifunctioneel horecagebouw: Paviljoen Sterrebos. Een grand café met o.a. vergaderzalen en een fitnessruimte. En een mooi terras met uitzicht op de tuin. Paviljoen en parkeergarage werden – net als de DUO toren- ontworpen door Ben van Berkel / UNStudio. In de gevel van het paviljoengebouw herken je meteen de beeldbepalende ‘vinnen’ van de DUO-toren (het Cruiseschip).

Het tuinontwerp kwam van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. De uitvoering, die in 2013 begon, lag in handen van de combinatie Reef Infra en voormalig Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud (sinds 01-01-2014 de Antea Group). Een daktuin van deze afmetingen zal geen geringe opgave geweest zijn. Het resultaat is een waar kunststuk. Van de constructie en de techniek ondergronds zie je niets. Wat je als bezoeker wel ziet, is dat er veel zorg aan de inrichting is besteed. Tussen de plantvakken zijn er wandelpaden, vijvers en zitplekken. Voor tuinliefhebbers: er staan hier 55.000 planten in meer dan 200 soorten. Ik ken er slechts een handvol. Dit voorjaar zag ik heel fraaie tulpen. Nu bloeit er Achillea (Duizendblad) in verschillende roodtinten. Andere opvallende details zijn de deels uit lavakorrels opgebouwde bodemlaag, de met klimop begroeide schermen en meerstammige bomen als windbrekers.

De komende jaren, als de begroeiing op gang gekomen is, zal de tuin een bijzonder verlengstuk gaan vormen van het oude Sterrebos. De nieuwe stadstuin is op 11 juni officieel geopend. Nadat in 2011 de DUO kantoortoren werd voltooid, maken de ondergrondse parkeergarage, het paviljoen en de stadstuin het DUO-project compleet. Het gebeurt niet vaak dat landschaps- of tuinarchitectuur in beeld is op de Dag van de Architectuur. Het DUO-park haalde helaas veel te weinig stemmen voor een finaleplek. Maar ook zonder dat hebben de Groningers er naar mijn mening een juweeltje van een openbare tuin bij. Bovenop een historische ‘top’locatie: de Kempkensberg. En vlakbij het Europapark Station dat vorig jaar werd uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Groningen (van 2013).

Foto’s

paviljoen Sterrebos hoogste punt Kempkensberg DUO toren
 DUO toren en paviljoen Sterrebos
 DUO toren bij regenlucht  DUO toren, vanuit de nieuwe tuin  DUO toren en Duizendblad

Meer

Daktuin op parkeergarage DUO (Bericht Reef-Infra)

Groningen Europapark (PDF Vitale Groene Stad)

Paviljoen en parkeergarage DUO belastingdienst Groningen gerealiseerd (Nieuwsbericht Strukton)

Stadstuin dekt parkeergarage af (Artikel in Cobouw, 3 dec. 2013)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s