Nieuw leven voor oude postkantoren

Afgelopen vrijdag 14 juni was ik in Rotterdam, bij de presentatie van het boek Herbestemming van postkantoren: een tweede leven voor de burchten van de post, geschreven door Koos Havelaar en Annette Wiesman en uitgegeven door Nai 010 uitgevers.

herbestemming van postkantoren, 14-06-2013De presentatie vond plaats in het oude postkantoor (Post Rotterdam) aan de Coolsingel. De Utrechtse dichter Ingmar Heytze hield een gloedvol betoog over het postkantoor: ‘Dit is de plek waar je de liefde van je leven tegenkomt, waar je schuilt voor de regen en waar avonturen beginnen’) en droeg daarna enkele mooie gedichten voor. De schrijvers Koos Havelaar en Annette Wiesman gaven elk een inleiding op de totstandkoming van het boek. Daarna volgde een korte rondleiding door het imposante complex, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en art deco. In vroegere tijden moet het een ware vesting zijn geweest, naar de ondertitel van het boek. Annette meldt op haar site dat volgens een oud-medewerker in het marmer van de loketten fraaie fossielen waren te zien, waar met regelmaat speciale bedevaartgangers op af kwamen. Geologie in het postkantoor! Helaas zijn de loketten nu gesloopt, wat  overbleef zijn de fossiele resten van de bekende rode lijn op de vloer: ‘Onze klanten hebben behoefte aan privacy. Wacht daarom achter deze lijn’.

Ik heb nog geen tijd gehad om het boek van a tot z door te nemen. Maar zelfs bij een vluchtige lezing is het een prachtige uitgave over een voor iedereen zeer herkenbaar onderwerp. Het is heel toegankelijk geschreven. Er komen hier en daar wat bouwkundige vaktermen langs (o.a  risaliet, kordonbanden, luie trap, kinderbalken) maar die staan niet in de weg. Na inleidende hoofdstukken over de Posterijen, de geschiedenis en architectuur van het postkantoor, postfamilies, leegstand en de mogelijkheden van herbestemming, volgen portretten van zestien postkantoren die – tijdelijk of structureel – een nieuwe invulling kregen. Rotterdam en Utrecht zitten daar niet bij. Wel o.a. Oude Pekela, Zierikzee, Geleen en Oudenbosch.

Als laatste postkantoor van Nederland sloot het hoofdpostkantoor van Utrecht aan de Neude in 2011 zijn deuren. Drie jaar eerder hadden TNT Post en ING het besluit genomen om alle postkantoren op te heffen, ingegeven door het structureel dalende postverkeer en de digitalisering van het bancair verkeer. (p. 8)

Over het hergebruik van postkantoren is nog geen boek verschenen. Herbestemming van postkantoren sluit als eerste aan op de actualiteit van de belangrijke opgave die de stroom van leegstaande postkantoren met zich meebrengt. (p. 11)

Munnekeholm Midgetgolf Mania, 24 aug. 2012Ik had vroeger niet veel oog voor het postkantoor, moet ik bekennen. Zelfs niet als architectuurliefhebber. In mijn fotoverzameling heb ik plaatjes van bibliotheken, van stations, maar tot voor kort geen postkantoren. Sinds vorig jaar is dat anders. Het voormalige Groningse postkantoor aan de Munnekeholm was van 16 t/m 26 augustus 2012 omgetoverd tot een kunstzinnige en hilarische midgetgolfbaan. Dit Munnekeholm Midgetgolf Mania evenement was een initiatief van Karina Bakx, die met haar beheerorganisatie JOP probeert nieuwe bestemmingen te vinden voor leegstaande winkelpanden. Tijdens het buitengewoon gezellige balletje slaan kreeg ik ook meer aandacht voor het gebouw zelf. Voor de prachtige lichtval en de vele details.

 

Munnekeholm Daniil Charms expositie, mei 2013

Mijn fotoserie van het midgetgolfgebeuren werd opgemerkt door Annette Wiesman. En zij nam een paar van die foto’s op in het boek. Heel leuk natuurlijk, zoiets had ik nog niet meegemaakt. En toch ook wel opmerkelijk, want er zullen veel meer bezoekers geweest zijn die camera of smartphone bij de hand hadden.

Regelmatig zijn er nieuwe activiteiten in het pand aan de Munnekeholm. Ik was afgelopen winter bij een artistieke kerstmarkt  en in mei bij een expositie over de Russische schrijver Daniil Charms, georganiseerd door de Groningse dichter Stefan Nieuwenhuis.
Het lijkt wel of ik nu vaker in het postkantoor kom dan vroeger…

Meer:

Annette Wiesman, website

Koos Havelaar, LinkedIn profiel

Munnekeholm Midgetgolf Mania [blogpost 24  aug. 2012]

Postkantoor aan Munnekeholm verleden tijd [RTV Noord video, 03-12-2009]

Postkantoor wordt midgetgolfbaan [RTV OOG video, 16-08-2012]

Sierksma, P. (1997). De postkantorengotiek van Cornelis Hendrik Peters. Trouw, 02-01-1997. (artikel)

Foto’s

(Klik op een foto voor vergroting)

.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s