I Muvrini: Imaginà (2)

Het nieuwste album van I Muvrini, Imaginà, houdt mij langer bezig dan de vorige. Mijn eerdere blogpost erover vond ik achteraf nog te oppervlakkig. Twee vragen drongen zich op. Waar komt dat kosmopolitische ideaal vandaan, dat op deze cd zo nadrukkelijk aanwezig is? En waarin schuilt de kracht van de Corsicaanse polyfonie, waarmee I Muvrini zo bekend is geworden?

De muziek van I Muvrini wordt dikwijls getypeerd als sfeervolle, makkelijk luisterbare Corsicaanse folk-pop, wereldmuziek of (Franse) variété. Maar bij nader inzien zit er toch meer achter dan easy listening doet vermoeden. Hoe dan ook, het is muziek die meteen opvalt, die in staat is om je te raken.  Zo heb ik het in elk geval zelf ervaren, afgelopen zeventien jaar.

In 1995, tijdens een geologische excursie in Duitsland, hoorde ik op de autoradio het nummer D’amore hè, van hun gouden album Curagiu, dat toen net uit was. De indringende stemmen van Jean-François en Alain Bernardini, in een voor mij onbegrijpelijke taal, hadden mij onmiddellijk in de greep. En eigenlijk is dat na zoveel jaar nog steeds het geval. Dat er in het Corsicaans worden gezongen maakt het overigens wel een beetje lastig om de songteksten te begrijpen. Ook al zit er bij de cd’s meestal een tekstboekje met (Franse) vertalingen. En ook al herken je na verloop van tijd een paar Corsicaanse woorden. De teksten van Jean-François Bernardini hebben bovendien een sterk poëtisch karakter en laten zich niet altijd zo makkelijk doorgronden. Bij het eerste nummer (Eterna) van Imaginà schrijft hij: ‘Ces chants qui disent tout de la Corse, sans rien en expliquer vraiment. Chants de mystère, chants du silence, battements de coeur d’un peuple.’ Dat geldt wat mij betreft niet alleen voor deze cd, maar voor álle Muvrini albums.

imaginaHet mag dan wat verhuld overkomen, maar het kan de luisteraar niet ontgaan dat deze muziek uitdrukking geeft aan een geheel eigen levensovertuiging. Of misschien moet je zeggen levensgevoel. Veel Muvrini songs zijn melancholieke ballads, waarin het gaat over heimwee en verlangen naar hun geliefde eiland Corsica. (Isule, Aspettami, Terra, A te Corsica). Of over universele liefde, spiritualiteit, hoop en menselijkheid. (Di quale sì l’amore, Curagiu, Rifà lu mondu, Umani). Andere songs geven blijk van maatschappelijke en politieke betrokkenheid. Zoals Timisoara (naar aanleiding van de Roemeense revolutie), L’emigrante (over ontheemden en migranten), A Jalalabad (over solidariteit met Afghaanse vrouwen).

Imaginà

Die kritische betrokkenheid klinkt op Imaginà nog sterker door. In thema’s als de opstand van de Braziliaanse landlozen (Planet’s spring), de val van de Berlijnse muur en Martin Luther King’s strijd voor gelijke burgerrechten (Hazia), agrarische uitbuiting in ontwikkelingslanden (Pè quantu mi vendi), het verzet van Amazone-indianen tegen de vernietiging van hun leefomgeving, het regenwoud (Lurra). Er is woede om zoveel onrecht (A collera). Maar ook hoop op verandering, op een betere wereld (Mondimei, Pace santa). Enkele nummers hebben een bijzonder opbouw (Eterna, Dammi, Mondimei). Ze beginnen met een stukje van een traditioneel, polyfoon lied. Gevolgd door een eigen compositie van Jean-François. En die is weer doorsneden met andere geluidsfragmenten (flarden uit toespraken, een nieuwsbericht etc.).Je zou kunnen zeggen dat polyfonie hier een heel nieuwe betekenis krijgt. Op dit album staat ook een bewerking van het traditionele Kyrie, dat ook op de verzamel cd’s Platinum en Pulifunie te vinden is. Het is een prachtige, meerstemmig gezongen litanie. Ook in deze vorm, met een eigentijdse, contrasterende beat eronder. Het tekstboekje vermeldt in een paar onopvallende regels dat dit Pietà bedoeld is als een gebed dat herinnert aan het Holocaust-monument in Berlijn. Dat zet je wel aan het denken.

.

Vervolg: I Muvrini: Imaginà (3) Transported by song

.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s