I Muvrini in Groningen 2011

Ook dit jaar komt I Muvrini weer naar Nederland. Net als in 2009 en 2010 met concerten in Groningen, Amsterdam en Tilburg. Het optreden in Groningen op 26 november vindt niet plaats in de Oosterpoort zoals vorige jaren, maar in de veel sfeervollere Martinikerk. Deze bijzondere locatie doet vermoeden dat I Muvrini weer een beetje terugkeert naar zijn roots, de traditionele meerstemmige zang waarmee zij zoveel bekendheid hebben verworven. Die polyfone liederen waren tijdens hun vorige tournee nog maar weinig te horen. In de concertinformatie van De Oosterpoort lees ik daar echter niets over. De informatie van Paradiso vermeldt wel dat het om een semi-akoestische setting gaat.

Het is hoe dan ook een unieke gelegenheid om de groep in zo’n fraaie omgeving als de Martinikerk te zien en horen. Dat is iets om naar uit te kijken. Het herinnert mij aan hun concert De Ontmoeting, 22 januari 2000 in de Petruskerk in Boxtel. Een avond met louter polyfone zang, terwijl op de achtergrond kunstenaar Ton Verstraten bezig was aan een schildering.
Het evenement was georganiseerd door Hans de Jong en Dieter Heleven, oprichters van de toenmalige I Muvrini fanclub Corsica in Core. Die organisatie hield in 2001 helaas op te bestaan. Maar de video van dat bijzondere optreden bekijk ik af en toe nog wel eens. Op het Corsica Prikbord zijn een aantal wat oudere maar nog steeds interessante berichten van Hans de Jong te lezen over Corsica in Core.

muvrini olympia 2011Vorige maand (juli) verscheen een nieuwe dubbel cd van I Muvrini: Live Olympia. Een integrale registratie van het concert op 1 februari 2011 in Parijs. Daarin zijn ook meegenomen de praatjes en verhaaltjes van Jean François Bernardini tussen de nummers door. In een live concert  horen die er zeker bij. Maar op cd vind ik ze minder geslaagd. Ze leiden een beetje af van de muziek. De boodschap, het eigen karakter van I Muvrini komt beter over via hun liedjes, ook al zou je geen woord Corsicaans begrijpen. Ik heb dus maar een eigen compilatie gemaakt met alleen de muziek. Die is ook dit keer weer zeer genietbaar. Er zijn mooie uitvoeringen van Elli a sanu, Di, Alma, Fate en een nieuw nummer: Qui sin a l’umanita. Sinds de vorige live cd (Alma Live, 2005) is het aandeel polyfonie jammer genoeg nog verder geslonken. Alleen het prachtige Agnus Dei is overgebleven. Het is te hopen dat I Muvrini daar in november op terugkomt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s