Taggen van eigen bestanden

[Bijgewerkt 11-05-2014] Een van de grote verworvenheden van het web 2.0 tijdperk is het “taggen” van digitale content. Oorspronkelijk was het een uitvinding van Delicious in samenhang met het concept van social bookmarking. Maar tags zijn nu een algemeen bekend en wijd verbreid verschijnsel: een spontane, niet of nauwelijks vooraf gestructureerde manier om content te voorzien van ultrakorte beschrijvende informatie. Deze digitale labels, etiketten – of met een duur woord metadata – worden toegevoegd aan heel veel en heel verschillende contentsoorten. De meest bekende toepassing, naast gelabelde bookmarks, zijn het taggen van online fotoverzamelingen, blogposts en twitterberichten. Maar, vroeg ik mij al langer af, hoe zit het nou met offline materiaal? Kun je bestanden op je eigen pc ook taggen? En hoe verhoudt zich het toegankelijk maken van informatie door middel van tags tot het aloude gebruik van mappen (folders) zoals in Windows Verkenner.
Op het internet speelt zich een ware richtingenstrijd af tussen enerzijds “Filers” (opbergers), die buitengewoon gesteld zijn op een hiërarchisch mappensysteem, en anderzijds “Pilers” (stapelaars), die al hun content het liefst in één container dumpen en daar vervolgens tags en zoekacties op loslaten. Zelf hoor ik tot de groep die de voordelen van beide benaderingen ziet en die graag wil combineren. Foldertaggers? Structuredpilers? Hybridfilers?
Deze kwestie kom je op het web tegen onder uiteenlopende kopjes. File or pile. File tagging. Of algemener: document management, (desktop) file management. Op die laatste zoekterm vond ik een zeer actueel en relevant proefschrift van een zekere Shanshan Ma: Using Hierarchical Folders and Tags for File Management (Maart 2010).
“The primary contribution of the study is a comparison of three file management structures for better organizing and re-finding files in the desktop environment”. Vergeleken zijn een hiërarchische folderstructuur, een tagging structuur en een combinatie van beide. Conclusie: een tagging structuur vraagt het minste aantal muisklikken om informatie terug te zoeken.
Shanshan Ma’s rapport verwijst naar een ander proefschrift: Sarah Henderson: “How do people manage their documents? (2009), dat ik al eerder te pakken kreeg. Dit rapport is naar mijn idee nog iets interessanter. Henderson onderscheidt drie sleutelstrategieën als het gaat om document management: piling, filing en structuring. Dat laatste betreft dan een variant van filing die niet louter bedoeld is voor het terugzoeken van documenten. Sommige onderzoekers gebruiken een mappenstructuur om beter zicht te houden op de kennisconcepten die zij onder handen hebben. Meer als denkschema dus. Nog los van documenten en informatie die daar ook in moeten passen.
Nu de praktijk. Je zou denken dat er inmiddels een ruim aanbod van software bestond, à la Delicious, waarmee je je eigen lokale bestanden kunt labelen. Maar nee, wonderlijk genoeg lijkt dat soort tagging gereedschap er slechts mondjesmaat te zijn. Onder andere TaggtoolTabbles en Tag2find zijn het proberen waard.
Tag2find is een klein maar handig programmaatje dat zich onopvallend nestelt in de taakbalk. Zo gauw je een bestand opslaat duikt een schermpje op dat je de kans geeft om tags toe te voegen, met een keuze uit al eerder toegekende trefwoorden. Zoeken naar bestanden via de toegekende bestanden gaat al even makkelijk. Voorlopig kan ik aan de gang, met mapjes èn met tags!
[11-05-2014] Enkele dode links verwijderd.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s