Ewoud Sanders: maak je eigen digitale bibliotheek

LET OP: deze blogpost is verplaatst naar: https://www.jodoc.nl/informatie-bibliotheken/ewoud-sanders-maak-je-eigen-digitale-bibliotheek/

.

 

Advertenties

4 Reacties op “Ewoud Sanders: maak je eigen digitale bibliotheek

 1. Ik was er gister ook bij aanwezig. Ik moet zeggen dat ik niet echt heel erg onder de indruk was. In deze tijd van web 2.0 en bijna 3.0 was dit wel een heel erg 0.1 verhaal. Ieder zijn eigen digitale bibliotheekje en daar blijft iedereen verder van af… Ik snap de voordelen ervan, maar ik heb niet zo’n zin om 10.000en documenten te hernoemen en in mapjes met gestructureerde namen te stoppen. Denk aan iTunes en allerlei programma’s om muziek te taggen. Laten we boeken toch gewoon online taggen…?
  Misschien zijn er in de wetenschap teveel specialistische eilandjes waardoor kennisdelen niet nodig is. In mijn vakgebied is er een veel grotere groep mensen met vergelijkbare dingen bezig…

  • Ud0,
   blijkbaar heb je dan een punt gemist. Sanders gaf duidelijk aan wat het belang is van een goed ontsloten maar ook duidelijk begrensde verzameling teksten (corpus). Dat lijkt mij toch wat anders dan het taggen van boektitels op het web. Zijn lezing vond ik een prima voorbeeld van kennisdeling.

 2. Nog eens op Internet zoekend naar AskSam, mijn Zwitserse zakmes (NVB Online Conf. R’dam) voor informatiebeheer, trof ik deze mooie nabeschouwing. Isys tekst indexeer programma (proefversie) heb ik begin jaren jaren negentig wel eens losgelaten op honderden tekstbestanden. Dat werkte verbluffend maar vergde wel het accepteren van een stroeve interface. AskSam importeerde schichtig Asci bestanden maar WP etc. kwam later pas. Qua snelheid en handigheid blies het bijv. dBase en een speciaal postregistratie programma van het scherm. Ook de Windows versie was imponerend maar de vrijheid van inrichting van databases strookte absoluut niet met de benadering van IT-ers. Daar was voordefiniering van velden uitgangspunt.
  AskSam heeft het zakelijk vast verloren door acceptatiegebrek.

 3. @Johan, ik had kunnen weten dat jij als AskSam kenner hier nog eens langs zou komen. Nog even gekeken bij web.archive.org: vanaf zomer 2013 werd op de AskSam website melding gemaakt van onderhoudsproblemen. Vanaf nov 2014 was de site niet meer bereikbaar. Maar er bestaat nog steeds een bedrijf Seaside Software Solutions. Niet helemaal duidelijk of dit de oude producent van AskSam is, in een nieuwe jas? Wel dat AskSam nu toch wel ter ziele is.
  Helaas…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s