I Muvrini in Groningen

28 januari 2009 – Na meer dan zeven jaar is I Muvrini weer in Nederland. Hun laatste optreden was op 27 november 2002 in muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Nu zijn er concerten in Amsterdam (Paradiso 26 jan.), Groningen (Oosterpoort 27 jan.) en Tilburg (muziekcentrum 013, 29 jan.).

i muvrini_poster, Groningen 2009De van oorsprong Corsicaanse groep kenmerkt zich door  de opvallende, indringende zangstijl van de broers Jean François (Ghjuvan  Francescu) en Alain (Alanu) Bernardini. In de loop van de afgelopen vijftien  jaar hebben hun Corsicaanse wortels zich verder vertakt in de richting van de  wereldmuziek. Het resultaat is een wonderlijke mengeling van traditionele  Corsicaanse polyfone liederen (a capella zang) en eigen composities waarin je  Keltische, Spaanse, Afrikaanse of nog andere invloeden kunt horen doorklinken.  Ook in de begeleiding zie je  ongewone combinaties: de kern wordt gevormd door  keyboards, gitaar en slagwerk. Daaromheen zijn er door de jaren heen wisselende  combinaties geweest met o.a. oude instrumenten uit de volksmuziek, zoals de  cetera – een Corsicaanse citer – (bespeeld door Jean Bernard Rongiconi),  de hurdy gurdy of draailier (Gilles Chabenat), doedelzak (Loic Taillebrest),  accordeon (Régis Gizavo), of tegenwoordig een elektrische viool (Laurence  Dupuis). Ze dragen allemaal bij aan de typische Muvrini-sound. Tenslotte zoeken de Bernardini’s dikwijls de samenwerking met andere zangers. Solisten als  Josephina Fernandez, Tina Arena of Sting.  Op hun laatste album treedt zelfs een  500-stemmig koor aan (I Muvrini et les 500 choristes).

Volgens critici doet I Muvrini met zulke  experimenten afbreuk aan zijn vroegere stijl. Maar dat wordt vaker beweerd van  artiesten die andere wegen verkennen. En I Muvrini is al meer dan twintig  jaar bezig zichzelf te vernieuwen en over grenzen heen te kijken. Hun  interpretatie van wereldmuziek is tegelijk populariserend èn authentiek. Die mix  zal niet iedereen bevallen, en kan ook niet altijd even geslaagd zijn. De grote  kracht van de Muvrini’s is wat mij betreft hun uitstraling van eenvoud en  integriteit. Vooral dat laatste maakt hun muziek zo invoelbaar, ook voor een  groot publiek.

De huidige bezetting: Jean François Bernardini, zang -Alain Bernardini, zang – Stéphane Mangiantini, zang – Achim Meier, piano & keyboards – Thomas Simmerl, drums – Patrick Manouguian, gitaar – César Anot, basgitaar & zang – Laurence Dupuis, viool- Loic Taillebrest, doedelzak. (bron: persbericht Paradiso).

Veertien jaar geleden hoorde ik de stemmen van Jean  François en Alain voor het eerst, op de autoradio tijdens een geologische  excursie in Duitsland. Hun succesvolle gouden cd “Curagiu” was toen net  uit. Sindsdien gaan er weinig weken voorbij zònder mouflonmuziek (*). Wat de  groep kenmerkt is overigens niet alleen hun muziek, maar ook hun uitgesproken  idealistische instelling. Vooral bandleider Jean François Bernardini geeft op  vele manieren blijk van zijn poëtische gedrevenheid. Hij schrijft liedjes,  gedichten en andere teksten, componeert muziek en richtte een vereniging op met  sociaal-ethische doelen (de Association pour une Fondation de  Corse). Na afloop van hun concerten, zeker in kleinere zalen, nemen de  bandleden vaak de tijd om hun bezoekers te begroeten. Ook op die manier  onderstrepen zij datgene waar zij ook over zingen: respect voor anderen, elkaar  ontmoeten.

I Muvrini mag in Nederland relatief minder bekend zijn, toch zijn er op dit moment heel wat fans op de been. Zowel in Paradiso, als in de Groningse Oosterpoort en in het Tilburgse 013 speelt I Muvrini voor een uitverkochte zaal. En de groep is uitstekend op dreef, zowel in Amsterdam (reacties), in Tilburg (reacties), als in Groningen (reacties) waar ik zelf bij was. Naast veel bekende nummers hoorde ik ook twee nieuwe liedjes die later dit jaar op cd zullen uitkomen. Jean François bracht er af en toe een klein verhaaltje tussendoor, over hommels, over een olijfboom, over een rivier op Corsica (de Rizzanese).

i muvrini, Groningen, 2009, Foto Marjon Buurema i muvrini, Groningen, 2009, Foto Marjon Buurema

Het leek erop dat de broers Bernardini zelf een beetje beduusd waren van de enthousiaste reacties uit de zaal. Achteraf was ik met vele anderen inderdaad in de gelegenheid om even een praatje met ze te maken. Een fantastische avond dus. Maar ja, als ik een concert van I Muvrini kan meemaken op nog geen halve kilometer van mijn eigen huis, dan kan de avond niet meer stuk.

Met dank aan Marjon Buurema voor de foto’s van het optreden.

(*) I Muvrini: het Corsicaanse bergschaap, de mouflon, is het symbool van      de vrije, onafhankelijke geest van de Corsicanen.

Meer:

I Muvrini de officiële website van de groep

Terra Corsa website over I Muvrini en Corsica, speciaal voor fans in Nederland en België

I Muvrini, unofficial website: the latest news, concert agenda and exclusive videos and pictures of this band of Corsica. Website van Petra van der Veen

Corsica prikbord, rubriek I Muvrini. Op dit forum wordt veel uitgewisseld over I Muvrini, achtergronden, concertinfo, reacties etc.

Radio France Internationale diverse artikelen over I Muvrini

.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s