Papier- en landschapskunst

[Bijgewerkt 17-10-2013] Apeldoorn stond deze zomer (11 juni – 28 september) in het teken van de Internationale Triënnale 2008: “100 dagen cultuur, tuin en landschap”. Daarnaast was in het CODA museum de 7e Holland Papier Biënnale te zien. Zaterdag 13 september was mijn laatste kans om beide tentoonstellingen te bezoeken.

puur papierOp de Papier Biënnale laten kunstenaars zien wat er mogelijk is met papier en karton als basismateriaal. Die mogelijkheden lijken onuitputtelijk. Er bestaan niet alleen heel veel papiersoorten, met verschillen in uiterlijk, grondstof, textuur, kleur, etc. Maar papier kan ook op heel uiteenlopende manieren worden bewerkt. Ik zag o.a. bloemen gemaakt van geneesmiddelenbijsluiters; het hoofd van een Boeddha, omgeven door een wervelwind van afgedankte tijdschriften; ragfijn papiervouw – en knipwerk; netwerken van tot draden gevlochten papier, waar hier en daar stukjes uitstaken als minuscule veertjes. Het was een kleine expositie, maar spectaculair om te zien.
Bij deze Biënnale is ook een bijzonder vormgegeven boek uitgebracht. Een cassette van honingraatkarton, met daarin 9 losse katerns. Die behandelen elk een ander aspect: papiermonsters, de tentoonstellingscatalogus, de kunstenaars aan het werk, van vezel tot papier, natuurlijk papier, traditioneel papier, de toekomst van papier, en een boekencatalogus (literatuurlijst). Voor een papierliefhebber als ik is het een collectors item.

Wat het Triënnale aanbod betreft moest ik mij beperken. Vlakbij station Apeldoorn staat de Nettenfabriek. Vroeger werden hier visnetten geproduceerd. Eind 2007 werd de fabriek ontruimd maar hij bleef behouden als industrieel erfgoed. Het is nu een van de Triënnale locaties. De grote fabriekshal is opgedeeld in drie zones, die elk een andere creatieve behandeling ondergingen. Intrigerende contrasten zijn het resultaat: “The Power of Place”. Ester van de Wiel ontwierp een binnenlandschap (“Landscape Delayed“): zij boorde gaten in de betonvloer en daarin pootte zij bermplantjes. Verderop heeft Het Observatorium een zitkuil annex spreekpodium gebouwd van stukken asfalt. De derde ruimte is een alternatieve expositieruimte. Rudy Luijters bestrooide een groot gedeelte van de vloer met gedroogde maiskorrels. Zonlicht door de ramen tovert er een gouden gloed op.
nettenfabriekOp de binnenplaats tref ik een woud van 60 fotobillboards. “Deze “Canon van het Nederlandse landschap” is een samenwerkingsproject van de twaalf provincies en de Internationale Triënnale Apeldoorn 2008. Iedere provincie heeft vijf tot tien landschappen genomineerd. De Rijksadviseur voor het landschap, Dirk Sijmons, heeft van de inzendingen een evenwichtig geheel gemaakt. Hij liet zich bijstaan door historisch geograaf Theo Spek en architectuurhistorica Gerrie Andela” (bron: website IKC RO).
Fotograaf Michiel Pothoff ging op expeditie en fotografeerde de geselecteerde landschappen. Het zijn indrukwekkende panorama’s, zeker op dit buitengewone formaat.

De Canon is ook in boekvorm gepubliceerd (uitgeverij Blauwdruk, Wageningen).
Het boek bevat alle 60 foto’s met informatie over het betreffende landschap.

Apeldoorn heeft een ingrijpend vernieuwd stationsplein, dat 18 januari 2008 officieel werd geopend. Voor het ontwerp tekende Lodewijk Baljon architecten. Je herkent meteen het lokale Veluwelandschap: openheid, glooiingen, zandkleur, beplanting met naaldbomen. Aan de voet van de dennen liggen ingenieus ontworpen roosters. Boven de bomen uit lijken twee gezichten in de lucht getekend. Een kunstwerk van Jeroen Henneman: De Kus. Het werd door het gemeentebestuur aan Prins Willem Alexander en Prinse Máxima aangeboden, ter gelegenheid van hun huwelijk in 2002. Alles bij elkaar een uniek plein. Een combinatie van rust, eenvoud en stijlvolle details. Ik kom hier zeker nog eens terug.

[17-10-2013] Diverse links vernieuwd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s