Politieke affiches in het Mundaneum

[Bijgewerkt 15-02-2013]. NRC Handelsblad 17 jan. 2008 – Soms komt het toeval je een stukje tegemoet. In een opwelling kocht ik een week geleden weer eens een NRC. Op de Achterpagina las ik de volgende aankondiging: ‘Tot 27 april in het Mundaneum in Mons de Triënnale de l’affiche politique’.
De Internationale Triënnale van het Politieke Affiche (Concours International Triennale de l’Affiche Politique) bestaat sinds 1978.

  • Deze 10e editie vindt plaats in het Mundaneum in Mons, van 16 november 2007 tot 27 april 2008. De expositie omvat ca. 130 affiches, die speciaal voor deze expositie zijn gemaakt. De kunstenaars zijn bepaald niet zachtzinnig in hun politieke stellingname. Een afbeelding bij het NRC-artikel toont een 3D-versie van de Amerikaanse vlag: gevouwen om een lijkkist. George Bush, de VS, maar ook Poetin en het Chinese regime zijn mikpunt van scherpe beeldtaal. Ongeveer honderd jaar geleden werd het Mundaneum opgericht door Paul Otlet en Henri de la Fontaine, vanuit hun streven naar kennisuitwisseling, verbroedering en wereldvrede. Een beter geschikte plek voor deze tentoonstelling is nauwelijks denkbaar. Ook al laten de affiches zien dat wereldvrede nog steeds een ver verwijderd ideaal blijft.
  • Ook de 11e Triënnale werd in het Mudaneum georganiseerd, van 17 september 2010 tot 30 april 2011. Hier een overzicht van de begeleidende documentatie (PDF) en een impressie van de posters.
  • In december 2012 werd de inschrijving voor deename aan het 12e affichefestival geopend (PDF). Het zal deze keer niet in het Mundaneum in Mons plaatsvinden, maar in het nabijgelegen Jemappes, van november 2013 tot april 2014.

Meer:

Belgian poster pages

[Aanpassingen 15-02-2013].  Enkele tekstuele vebeteringen. Toegevoegd: vermeldingen van 11e en 12e triënnales, afbeelding bij 11e triënnale en website Belgian poster pages.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s