Tag tools, text clouds

Een belangrijk element op webblogs (en steeds vaker ook op andere webpagina’s) zijn tags in de vorm van taglijsten of tagclouds. Het zijn labels die aan content worden toegekend. Ze spelen een rol in het toegankelijk maken van die content, naast indeling in categorieën en zoeken op willekeurige woorden. Raymond heeft daar al eerder over geschreven.
Op zoek naar meer info over toepassingen en vooral het beheren van tags ontdekte ik twee voorbeelden van zelfstandige, online “tag tools”. Er bestaat kennelijk nog niet veel van dit soort gereedschap. Tagcrowd biedt de mogelijkheid om tags uit een willekeurige tekst te destilleren en als tag cloud te visualiseren. Het is een leuke manier om het werken met tag clouds te demonstreren.  Misschien zou het ook kunnen dienen als een didactisch hulpmiddel (1 en 2). Zoomclouds is een – nu nog gratis – webservice. Je meldt een website aan. Vervolgens wordt de site geanalyseerd en een tagcloud opgebouwd. Dat klinkt mooi, maar gratis betekent vaak ook ongewenste reclame. Ik trof een blog waar minder fraaie ervaringen met Zoomclouds worden gemeld. Naast tag clouds heb je ook text clouds. Deze hebben geen navigatiefunctie, maar zijn vooral interessant voor tekst- of contentanalyse. Je kunt ze ook vergelijken met mindmaps of conceptmaps. Dit onderwerp moet zeker nog eens verder worden uitgediept.

Een Reactie op “Tag tools, text clouds

  1. Ik sprak vandaag kort met een vertegenwoordiger van APS/IT, de leverancier van de Sharekit/Fedora repository oplossing en ook hij meldde dat ze aan het kijken waren hoe via tagging meer metadata werkzaamheden verplaatst en geautomatiseerd konden worden.

    Met Tagcrowd heb ik wel eens gespeeld maar concludeerde toen ook al dat het meer een (leuke) gimmick is om bij presentaties en tekstanalyse te gebruiken en niet zo zeer voor metadata doeleinden.

    Del.icio.us is ook te (mis)bruiken om op beperkte schaal tagclouds te maken voor content maar ik zoek eigenlijk een handige en gratis oplossing zoals Zoomclouds het doet… zonder reclame of beperkingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s