Beatfilm

Groningen 18 nov. 2007
Onder de titel “Beatfilm”heeft een aantal bioscopen in Nederland een speciale, eenmalige programmering van films uit de jaren ’60. Afgelopen zondag trakteerde ik mijzelf in Filmhuis Images op een acht uur durende marathon van korte films en documentaires. Bij elkaar een intrigerend, soms hilarisch inkijkje in de tijdgeest van zo’n veertig jaar geleden.
In rap tempo passeerden o.a.: een avondje jazz and poëzie met Simon Vinkenoog en de Amerikaanse dichter Ted Joans, portretten van Lucebert en Jan Cremer en wonderlijke filmexperimenten van René Daalder en Pim de la Parra. Er kwamen flarden langs van idealen, over leven in een commune, over aksie en revolutie. Maar vooral ging het over de rebelse houding tegenover het burgerlijk gezag en de autoriteiten. Er was veel politie in beeld. Bij de opening van een Provo-expositie (“Omdat mijn fiets daar stond”). Bij de Maagdenhuisbezetting, de Amsterdamse variant van de Parijse studentenopstand in ’68. Bij het optreden van de Beatles in Blokker. Bij het eerste Lowlandsfestival in Utrecht. Agenten met wapenstok geven de noemer “beatfilm” in deze docu’s een heel andere betekenis.
Als laatste zag ik een integer, soms ontroerend portret van Wally Tax, de in 2005 overleden voorman van de Amsterdamse popgroep The Outsiders. (Wally Tax – Outsider, van Martijn de Groot, 1998). Aan het eind van die film zegt Wally het ongeveer zo: “De jaren zestig? Die zijn al geweest. Die hoeven we toch niet nog eens over te doen.” Of woorden van gelijke strekking.
Maar het blijft een fascinerende periode. Ook als terugblik.
Nog te zien op 24 nov. (Arnhem), 25 nov. (Rotterdam), 8 en 9 dec. (Den Haag) en 9 dec. (Breda). Meer info op www.beatfilm.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s