Europeana: Europese Digitale Bibliotheek

Metro, vrijdag 15 feb. 2008
Een kort bericht: “op internet is een voorproefje te zien van de Europese Digitale Bibliotheek. De ‘digibieb’moet de toegangspoort worden tot Europa’s digitale culturele bronnen”.
Op de website van Europeana, zoals deze digitale bibliotheek heet, staan twee demo video’s (1 korte en 1 langere) die een indruk geven wat Europeana inhoudt. En dat is niet gering. Europese bibliotheken, archieven en musea werken sinds 2006 samen in het European Digital Library project. Het EDL project staat centraal in het beleidskader voor de informatiemaatschappij en de media van de Europese Commissie. Die uitgangspunten werden in 2005 door Europees Commissaris Viviane Reding vastgelegd in het vijfjaren actieplan “i2010″. (Klik hier voor achtergronden bij het i2010 initiatief, en een video over de digitale revolutie in Europees perspectief).

Het streven van EDL is om collecties van nationale bibliotheken, maar ook archieven, museumcollecties en audiovisuele collecties met elkaar te verbinden. Het resultaat is er nu, een gemeenschappelijke portal: Europeana.  Dit digitale archief omvat uiteenlopend materiaal uit Europees erfgoed (kunst, geschiedenis, maatschappelijk leven): boeken, tijdschriften, archiefdocumenten, schilderijen en andere museumobjecten, films, geluidsopnames etc.  Op de 10 minuten demo passeren o.a. schilderijen van Van Gogh, het standbeeld van Columbus in Barcelona, de bouw van de Eiffeltoren, een video over de opvang van Europese migranten in Amerika (1910), een audiofragment waarin je kunt luisteren naar de proloog van de Canterbury Tales, documentatie over de geschiedenis van de mode, inclusief een zeer eigentijdse videoclip over een handtas…

Al het beeldmateriaal is voorzien van omschrijvingen, toelichtende teksten, trefwoorden en social tags. Naast een standaard zoekoptie biedt Europeana ook nieuwe navigatiemiddelen zoals een tijdlijn en een carroussel met miniaturen.
Heel aantrekkelijk allemaal. Vooral voor bibliothecarissen is dit een prachtig voorbeeld hoe je digitale collecties kunt presenteren, hoe een eigentijdse catalogus kan worden vormgegeven, hoe je informatiebronnen op een andere manier toegankelijk maakt. Ook al valt er op gebruiksaspecten nog het een en ander te verbeteren. Er is ook meer inhoudelijke kritiek, nl. dat de bedenkers Europeana zich voornamelijk richten op het grote publiek – de Europese burgers – en minder op wetenschappelijk onderzoekers.

Het zal nog niet meevallen om te moeten wachten tot november, wanneer de deur naar Europeana echt open gaat. We moeten het nog even doen met de demo. Daar hangt trouwens een enqueteformulier aan. Wie de moeite neemt om die vragen te beantwoorden maakt kans op een Ipod!

Meer info over Europeana

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

%d bloggers like this: